Napjaink

Bölcsődei beszoktatás

A Bölcsődébe kerülés nagy mérföldkő szülő és gyermek számára egyaránt. Többnyire ez az első közösség, ahol a kisgyermek hosszabb időt tölt, távol szüleitől, az otthoni biztonságtól. Fontosnak tartjuk, hogy az elválás fokozatosan, lehetőség szerint zökkenőmentesen történjen.

Bölcsődénkben biztosítjuk a fokozatos, szülővel történő beszoktatást, A bölcsődei nevelés-gondozás szabályai szerint, módszertani levél alapján.

A szülővel történő fokozatos beszoktatás a családdal való együttműködést helyezi előtérbe. Az anya vagy az apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodását. A kisgyermek és a kisgyermeknevelő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a gyermeket új környezetének elfogadásában, jelentősen megkönnyíti a beilleszkedést a bölcsődei közösségbe, mérsékeli az adaptáció során mutatkozó stresszreakciók (pl. étkezési, alvási nehézségek, nyugtalanság, sírás, tiltakozás, a szülőhöz való fokozott ragaszkodás, a viselkedésben, szokásokban, az önállóság terén jelentkező esetleges változások stb.) súlyosságát, időbeni elhúzódását.

A tényleges beszoktatás előtt lehetőséget biztosítunk arra, hogy néhány délelőttöt a gyermek szüleivel együtt (főként az udvari játék ideje alatt) a bölcsődében töltsön. Ekkor ismerkedhet a környezettel, leendő kisgyermeknevelőivel, társaival. A szülőknek információt nyújtunk a bölcsődei napirendről, így a beszoktatás idejére ezt hasonlóvá teheti saját gyermekénél, ezzel is könnyítve a majdani bölcsődei életét. A beszoktatás időtartama általában 2 hét, minden esetben alkalmazkodva a gyermekekhez (hiszen ők sem egyformák), illetve figyelembe véve a szülők kéréseit is. A hangsúly a fokozatosságon van. Az első héten a délelőttel, másodikon a délutánnal ismerkedik a gyermek. A beszoktatás idején – ha szükséges később is – a gyermekek otthoni kedvenc játékukat is magukkal hozhatják, így az otthontól való elszakadás könnyebbé válhat. A beszoktatás időszakában mindkét kisgyermeknevelő a csoportban tartózkodik. Elfogadó odafordulásukkal segítik a gyermekeket és a szülőket az új helyzethez való alkalmazkodásban. Fontos ez mindkét fél számára, hiszen a nevelő jobban megismeri a gyermeket, eleinte figyeli, majd fokozatosan kapcsolódik be gondozásába. A szülő az együtt töltött idő alatt felteheti kérdéseit, illetve ez az idő megerősítheti őt abban, hogy gyermeke a legjobb helyre került. Tapasztalataink szerint az elválás sokszor a szülőknek is nehézséget okoz, amit a kisgyermek minden esetben megérez, és ő is elbizonytalanodhat. Fontos, hogy a szülő bízzon a választott nevelőben, magabiztosságot sugározzon gyermeke felé, így benne is biztonságérzetet kelt, megkönnyítve ezzel a beszoktatást.

adminBölcsődei beszoktatás

Related Posts