Alapítványi iskola – állami bizonyítványEgy alapítványi fenntartású alternatív iskolával kapcsolatban a szülőkben fel szokott merülni a kérdés: biztosítja majd az átjárhatóságot az állami iskolákba? Ezt az átjárhatóságot a nemzeti alaptanterv biztosítja, hiszen nekünk is meg kell megfelelnünk az egységes követelményrendszernek; valamint az, hogy tanulóink állami iskolai bizonyítványt kapnak.

Montessori iskolánk ugyanis tanulókör formájában működik. Diákjaink befogadó intézményünknél, a csepeli Móra Ferenc Általános Iskolánál állnak tanulói jogviszonyban – magántanulóként. Hiszen a tankötelezettség nem jelenti azt, hogy a tanulónak az adott iskola épületében kell a szükséges tudást megszereznie, hanem magántanulóként is teljesítheti tanulmányi kötelezettségeit.

A tananyag tehát ugyanaz, mint a hagyományos iskolákban, amelyhez mi Montessori módszerekkel biztosítjuk az optimális feltételeket.

Az ügyintézés menete:

1. Az iskolánkba felvételt nyert gyermek beiratkozik a Móra Ferenc Általános Iskolába, ezáltal a tanulói jogviszony ott életbe lép.
2. Szülői kérvény benyújtása az iskola igazgatójához a magántanulói jogviszony elindításáról.
3. Az iskola igazgatója a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat véleményét kéri.
4. Az iskola igazgatója dönt, és határozatot ad ki a magántanulói jogviszonyról.